You are currently viewing Perfish anbefaler sluker for fiske i Glomma

Perfish anbefaler sluker for fiske i Glomma

Glomma er Norges lengste elv og har et stort utvalg av fiskearter. Men elva er veldig forskjellig fra sitt utspring i Nord, til utløpet i sør ved Fredrikstad. 

Jeg har vokst opp ved Glommas bredd i Sør-Odal/Kongsvinger og det er der jeg har min erfaring fra. Denne artikkelen vil være mest relevant for Glommas midtre del, der det finnes en blanding av rolige partier med mange sandbanker, mye elvegress, enkelte stryk og krafstasjonsfosser. I hovedsak er det fin abbor og gjedde som er målet for mine turer. Det finnes enkelte innslag av ørret og harr på denne strekningen, men for å fiske disse er det mye mer tidseffektivt å dra nord for Rena.

Konkurranse hvor du kan gi dine fisketips

Gjeddefiske i Glomma. Innlandet
Gjeddefiske Sommer 2021. Sør-Ødal
Gjeddas favoritt, gummigjedde

Dette er en utrolig god sluk som gjedda er spesielt ivrig etter i Glomma. Sluken synker nokså fort, så du må ha litt hastighet på den for å unngå at den setter seg fast i bunnen. Sluken virker veldig levende i vannet, med stor vibrasjon i halepartiet.

Det som er litt synd med denne type sluk, er at den får juling av gjedda over tid. Jeg har måttet kjøpe ny fordi gjedda tygger av gummien etter en stund. Det positive er at jeg sjelden mister fisken pga. god treblekrok og ryggkrok.

Best på gjedde og stor abbor: Abu Garcia Atom 20g

Atomsluk. Glomma fiske

God, gammeldags Atom-sluk. Denne er i grunn bare en forvokst skjesluk som sørger for at du får større fisk. Dette er vel den sluken jeg fikk min første gjedde på fra land. Kan både kastes og brukes ved dorging. Jeg har en variant med siv-avviser, men denne brukes sjelden da man oftere får unaturlig gange på sluken og surr på sena. Den er god der det er siv, men er til liten nytte  der det finnes andre vannplanter.

Fiske fra båt: Rapala original floating

Rapala er en av de beste wobblerne, men det finnes et hav av varianter. For min del unngår jeg fargesprakende wobblere og sverger til mer naturtro varianter. Jeg har en kamerat som nesten utelukkende dorger med denne type wobbler. Det som er hovedstyrken til floating-wobbleren er nettopp det at den ikke synker. Problemet med floating-wobblere er at de er meget vanskelige å kaste langt. 

Et meget godt tips er å bruke en ørretbombe eller annen type fluedupp som man fester wobbleren i og på den måten kan kaste langt. 

Jeg bruker floating-serien veldig mye mens jeg padler kano. Da slipper jeg å bekymre meg for å holde høy og jevn fart.

Bra i strømmen: Abu Garcia Toby

Allround sluk, Toby

Dette er sluker som også egner seg i havet, men jeg har fått utrolig mye Gjedde, Abbor og til og med Ørret i de områdene i Glomma hvor det er stryk. 

Jeg tror dette har noe å gjøre med at sluken er mer strømlinjeformet og den ser mer tiltalende ut. Den ser ut som en fisk som sliter motstrøms og som vil være et enkelt bytte for andre predatorer. 

Mange tror at gjedda ikke oppholder seg i strykene i Glomma, men det er faktisk mulig å få gjedde i de dypere strykene, der det kanskje er grove steiner. Spesielt fisker jeg nedenfor kraftstasjoner, der jeg pleier å få stor gjedde med disse

Elvegress null problem = Gjeddefluer og store laksefluer

Fluer er undervurdert til fiske av gjedde

Det høres kanskje helt galt ut, men i glomma finnes det ofte områder med mye elvegress som gjør alt som går dypere enn 30 cm under vannflata setter seg fast. Gjedda elsker å stå i dette gresset og klarer ikke å motstå å komme opp for å ta fargesprakende fluer som trekkes i rykk over gresset. 

Det er viktig at det er nok vann så ikke selve gresset når overflaten. Dette er spesielt fint hvis du sitter i en båt, kano eller en packraft,driver sakte over gresset og rykker og napper litt i sena. Selve kastet kommer jeg ikke mer en 5-10 meter ut med, men det er som regel mer en nok. Jeg har dessverre bare en fluestang i strl #5 så jeg ville uansett ikke kunne kaste disse tunge fluene noe lengre med den.

Grumsete vann: Calico Cat og Store gjedde-spinnere

Gjeddespinnere. Store spinnere som trigger gjedde med vibrasjoner

Det er Ikke overalt man kan få tak i disse, men da jeg bodde i Finland benyttet jeg disse for gjeddefiske der vannet var grumsete. Jeg har prøvd disse igjen i Glomma, da det enda var grumsete vann etter vårflommen, og det fungerte best de dagene. Iblant prøver vi kanskje for lite av nye ting, men  jeg synes det er morsomt å shoppe litt nytt  i fiskeutstyrsbutikken.

Mest fisk i liten størrelse: Spinnere

Mest sannsynlig at du får fisk med spinner

Jeg fisker som regel mest med kobber, men jeg setter iblant på andre farger ettersom lysforholdene endrer seg. Om kvelden bruker jeg mørkere varianter, men jeg har også funnet ut at disse fisker bra på dagtid også. Det viktigste å tenke på med en spinner, er at skjea spinner lett. 

Jeg har en haug med tilsvarende mønster på skjesluk, men disse bruker jeg mest da jeg fisker i nordre deler av Glomma etter harr og ørret.

En wobbler som kan kastes langt. DUO Realis Rozante

Japanske wobblere, kaste langt

Her er den nyeste favoritten som er med meg på fisketurene. Avbildet er fargene Solan og Yamame Red Belly. Disse tar det meste av fisk i glomma og det ryktes at disse er veldig effektive på ørreten også. Jeg har selv tatt en del ørret i skogsvann med disse i sommer. 

Det finnes også en variant av DUO som heter Spearhead. Denne krever mer rykk, med periodisk raskere sveiving med snella. Dette for å få en triggende bevegelse som er veldig effektiv. Jeg foretrekker Realis sin naturlige bevegelse ved sveiving da jeg er i elva.

Flytevest på hund i Glommas stryk

Litt om meg

Kent Rudi Bråten. Jobber som salgs- og markedskoordinator i Perfish.

 

Er utdannet som utmarksforvalter  med fordypning i jakt, fiske og guiding fra Høgskolen i Hedmark 2011. Jeg er meget interessert i natur og friluftsliv og jeg liker å nyte den flotte naturen vi har her i norden. Etter å ha vært bosatt i Finland i flere år har jeg også fått litt mer sansen for padling og hundesport. Hunden Hasse er som regel med på turene mine, han er mer fotogen enn eieren som er mer sky av seg. 
Instagram: @wildhike89 & @perfishapp

Kent Rudi Bråten