You are currently viewing Fisking for lærevillige nybegynnere

Fisking for lærevillige nybegynnere

Å starte å fiske er ikke vanskelig, men å lykkes fra første stund kan være utfordrende. Det finnes dem som kaster ut en rusten sluk med fiskestangen til bestefar og lander en monsterfisk. Men du har også de med toppmoderne utstyr som aldri får fisk. Fiske handler nemlig ofte om å være på riktig sted til riktig tid. Og alle kan jo flakse innom akkurat når ruggen svømmer forbi. For å lykkes som fisker over tid er det derfor lurt å tilegne seg litt kunnskap som øker “sjansen for flaks”. 

Det er enkelt å lære seg det grunnleggende. Å fiske abbor og ørret i det lokale, kultiverte “nærvannet” er ingen kunst. Men skal du få jevnlige fangster av fisk med litt størrelse, må du begynne å tenke som en storfisker.  I denne artikkelen skal vi gå igjennom et par grunnleggende elementer du bør tenke over hvis du vil ta fiskingen din til et nytt nivå.

Det handler ofte om å gidde

Man blir sjelden god til noe uten å legge litt innsats i det. En forutsetning for å lykkes med fiske er å være på hugget. Gidder du å gå de ekstra kilometerne til vannet, gjennom tett skog og våte myrer? Gidder du å bære en tung sekk med klær, mat og utstyr? Gidder du å bytte sluk eller flue når det ikke biter? Om du svarer ja på dette, kan denne sesongen være starten på din fiskekarriere. Kom deg på jobb! Så skal du snart se at du får en saftig lønnsforhøyelse i form av en en skikkelig storfisk.

Tenk som en fisk

Uansett hvilken fiskeart du skal fiske: les litt om den på forhånd. Kunnskap er makt. Gjedde oppfører seg på én måte, ørret på en annen. Våren er annerledes enn høsten. Vær og vind spiller inn. Det er masse å lære. Jo mer du kan om fiskens levesett, hva den spiser, når den er mest aktiv, jo mer fisk vil du få. Når du er ved vannet eller elven kan du omsette kunnskapen i fiskevaluta. Finn fram jegeren i deg. Beveg deg, oppsøk fisken. Tømmerstokken som ligger ut i vannet kan være et godt gjemmested. Leste jeg ikke at overgangen fra grunna til dypet gir ørreten kort vei mellom mat og trygghet? Her tror jeg det står fisk, tenker du.

Ja! Der satt den!

Hjelpemidler og research hjelper deg å finne ditt hemmelige drømmevann.

Internett, internett, internett. Et av fiskerens viktigste verktøy. Og research er en morsom aktivitet å drive med på vinteren når man ikke kan fiske. Med relativt enkle undersøkelser kan du finne nye spennende vann i nærområdet eller nye områder rundt om i landet. Liker du å fiske i myrtjern eller er det kanskje høyfjellet du vil utforske? Nå kan du også bruke hjelpemidler som appen «Perfish» til å finne gode områder raskere. Norge bugner av natur, fiskevann og ildsjeler som sørger for et godt fiske og du finner alt sammen her. Med god oversikt over vann og egen kartfunksjon, kan du få tilgang til fiskekort i store deler av lander, og i fremtiden kommer det mange flotte funksjoner som vil gjøre fiskeopplevelsen enda bedre.

Kom deg ut!

Så med dette som bakteppe, ønsker vi deg lykke til på din skogsvei mot å bli en fullblods fisker. Last ned Perfish, utforsk vannene i ditt nærområde og finn ut av hvilken type fisker du er. Og husk: den som intet gidder, intet finner. 

Ikke sitt inne, når alt håp er ute. Skitt fiske!