You are currently viewing Hva slags fisker er du?

Hva slags fisker er du?

For mange er mestringen av å fange egen mat tilfredsstillende. Kortreist mat er «in», men ingenting slår selvfanget fangst. Fiske har lang tradisjon hos mennesket – og i moderne tid er det mange hobbyfiskere. Er du en av dem?

Alle kan fiske og med teknologiske hjelpemidler som appen Perfish, blir det enklere å finne seg et fiskevann. Da Perfish-appen har god dekning på ferskvann, skal vi peke ut tre typiske fiskere til denne type vann. Ferskvann finner du i skogen og på fjellet. Naturen skaper selv næring til vannene og i disse områdene trives fisken best. Alle fisketypene kan prøves ut og fisket blir både mer spennende, men også mer effektivt om du behersker ulike teknikker.

Du har kanskje hørt om begrepet «bett». Det betyr at du er på rett sted til rett tid. De lærde strides om når på døgnet fisket er best, men en grunnregel er at fisk er rovdyr og jakter på mat. Din oppgave som fisker er å presentere det perfekte måltidet og her finnes det ulike redskaper for å imitere det fisken spiser. Vi deler det inn i tre klassiske metoder:

Den aktive

Sluk og spinner-fiske er for den rastløse typen. Denne fiskeren skal ha fisk og han skal jobbe for det. Her er du alltid og kastefrekvensen er høy. Med slikt utstyr kan du på kort tid «fiske av» et vann, dvs at du oppsøker der fisken står. Små lette fiskesluker og spinnere imiterer småfisk. Fasong, farge og hvordan redskapet beveger seg i vannet lurer fisken til å tro det er byttefisk. Den Aktive holder seg i bevegelse og bytter ofte sluk/spinner. Variasjon i innsveiving og hyppig bytte av fiskeplass gir ofte gode resultater.

Krever: Innsatsvilje, kondisjon og list.

Den Tålmodige

Markfiske er for fiskeren som også ønsker å ta livet med ro i skogen eller fjellet. Kaffekos og matpakke er viktig for denne typen. Å ligge i lyngen, med blikket festet på en dupp med mark, gir utmerket underholdning. Napper det? Er det fisk? Markfiske passer like godt for barna som for den late.

Krever: Tålmodighet, snacks og sitteunderlag.

Den faglige

Skal du virkelig nerde, er det fluefiske som gjelder. En ting er å beherske kasteteknikken, men det viktigste er kunnskap om entomologi (insektslære). Imitasjonsfiske er noe av det mest spennende fiske du kan fordype deg i. Å komme frem til et vann med vakende fisk og døgnflueklekking er toppen av lykke for en fluefisker. Du vet at sjansen for å få stor fisk om du presenterer riktig flue er tilstede og når du ser den gyldne ørreten i håven er mestringsfølelsen sterk. Anbefales å øve på kastingen før du setter i gang. Husk at fisken ofte tar nærme land, så det er viktigere å ikke skremme fisken enn å kaste langt.

Krever: Kunnskap, lærevilje og Sixpence-lue.

Uansett hvilken type du er, finnes det alltid sjanse for å få stor fisk i ferskvann. Planlegg turen med Perfish og tilpass fiskemetoden som passer deg eller familien best. Skitt fiske!