Oppskriften på en hyggelig tur
Ta med deg et tak over hodet, en fiskestang, en varmekilde og noe godt å spise.
Vi trenger alle å komme oss ut, lade batteriene og bruke kroppen litt fysisk. Naturen gir oss en følelse av å høre til i en større helhet og det er godt å kjenne at vi er del av den. Sansene våre blir igjen vekket til live og vi får rom til ettertanke og bearbeiding.
Det er grunnleggende for oss mennesker å høste fra naturen – den lærer oss hvordan vi skal ta vare på oss selv.
En tur blir ofte litt hyggeligere om en planlegger litt på forhånd og tar med litt utstyr. Været er en vesentlig faktor for hva du bør ha med i sekken og hvor lenge turen skal vare.
Sjekk værmeldingen og tenk på hva du trenger av bekledning.
Lag-på-lag-prinsippet er supert – da kan du lettere regulere varmen etter om du går, står eller sitter.
Planlegging og tilpasning til vær
Jeg bor i den vestlige delen av landet, og her regner det ofte og blåser det nesten alltid. Før jeg drar på tur studerer jeg ofte et kart og bruker vind-funksjonen hos yr.no for å se hvilken retning vinden kommer fra.
Er det skikkelig mye vind, er det deilig å søke inn i områder med skog.
En behøver ikke raste akkurat ved varden dersom en er på topptur.

Tarp – Et smart tak over hodet
En tarp kan være fint å ha for å skjerme seg mot vind og vær. De finnes i mange varianter med ulike størrelser og festemuligheter.
Min tarp er på 3×3 meter og ble levert med tre emaljepunkter på hver side, samt en stropp i hvert hjørne. Jeg har sydd på ekstra festepunkter med strikk mellom de originale slik at jeg har flere festemuligheter ved mye vind eller krevende terreng.
Tips:
Bruk gåstaver eller gamle teltstenger om det ikke er trær i området.
En teleskopstang (90–240 cm) er også super, og gjør det enkelt å regulere høyden.
Noen av mine favoritt-tarpoppsett:
«Tarp telt med gulv»
Du trenger:
Tarp på 3×3 meter
2 gå staver på ca142 cm
1 bardun
5-7 plugger
1: Brett tarpen i to og legg den flatt ut på bakken
2: Sett ned i en plugg i hvert hjørne der bretten er
3: Hold neste hjørne i handen og trekk duken stram, skyv det underste laget innover mot midten. Sett pluggen nedi der det akkurat blir midt mellom hjørnet utstrakt og midten.
Gjør det samme på andre siden
4: Gjør klar en bardun og en plugg.



«Diamond Fly»
Du trenger: Tarp 3×3 m
1 bardun
4-6 plugger
et tre eller en teleskopstang
(For dobbel «hule» kan en benytte 2 tarp)
——————————————————
1: Sett en plugg i et hjørne.
2: Fest en bardun i det diagonale hjørnet. Kast over en gren eller sett opp en teleskopstang. Trekk i bardunen til tarpen er helt stram før du fester med en plugg.
3: Trekk ut hjørnene slik at duken blir helt stram og fest med plugger. (Sett en ekstra plugg i hver side om det blåser mye)
I denne varianten kan du ha muligheten for å stå og det er plass for flere å sitte




Det kan være lurt å ha øve litt i hagen før en drar, slik at en er forberedt om det plutselig skulle bli dårlig vær.
Mat på tur

En trenger mat da en skal være lenge ute
på tur og da er det er ofte godt å lage seg noe varmt. Jeg har nesten alltid med meg en gassbrenner i sekken. Den trenger liten plass, er veldig lett og enkelt å regulere varmen på, da en skal lage mat.Har du en litt dyp stepanne med et lokk kan du tilberede det meste. Noen ganger kan det være hyggelig med et bål eller benytte seg av en kvistbrenner.
Noen enkle mattips:
OSTESKIVER: Dobbel brødskiver med ketchup/pizzasaus, krydder, skinke/pepperoni og ost. For å få en sprø skorpe på skivene, smør på smør under og over før du steker de på panna
STEKT FISK: Dersom en er heldig å få fisk er det skikkelig digg å steke og spise den med en gang i smør og dryss på krydder. Smaker ekstra godt med noen flatbrød med smør ved siden av. For litt mer middag kan en legge til en pose potetstappe eller supplere med en grønnsaks wok.Hakk opp ulike grønnsaker i strimler hjemme og ta med i en boks eller kjøp med deg en pose ferdige fra frysedisken. Husk krydder og smør. En pakke bacon er heller aldri feil om fiskelykken skulle utebli


Litt mer avansert turmiddag:
ENKEL GRATENG:
3 egg
3,75 dl melk
1 blokk eggenudler
200–300 gram fiskefilet eller pølsebiter
½ snackpaprika og vårløk i biter
Knus 2 knekkebrød i en pose eller bruk brødrasp
Salt og pepper eller peppermix
Serveres med:
1–2 raspet/strimlet gulrot, salatblader og flatbrød/knekkebrød med smør.
Fremgangsmåte:
Bland sammen melk og egg og ta med i en flaske.
På tur smører du først panna med litt smør før du heller oppi egg- og melkeblandingen.
Tilsett paprika, krydder, fisk/pølsebiter og knus eggenudlene i hendene.
Dryss over de knuste knekkebrødene på toppen.
Stekes på svak varme under lokk til du ser at den løsner rundt kanten i panna.
Grav litt nedi og kontroller om eggemassen har stivnet.




Det gir en enorm tilfredsstillelse og glede når man klarer å fange sin egen mat. Det bygger også selvtillit og styrke.
På tur i fjellet liker jeg å ta med en teleskopstang i sekken, sammen med sluker og spinnere på 7–12 gram.
Det er fint med en stang det står 5–15 g på – det angir hvilken slukvekt den passer for.
Vil du doble sjansen, kan en vårflue gjøre susen. Knytt denne ca. 50 cm over sluken på en opphengsknute (søk på YouTube).
Husk en god kniv til sløying og en klypetang i tilfelle du er uheldig og setter kroken i fingeren.
Dobbe, krok og markklase er ofte veldig effektivt.
Jeg synes det er litt kjedelig å la duppen ligge ute og trives best med å kaste og sveive inn en sluk.
Min favorittsluk er på 10 eller 12 gram – da føler jeg at det blir passelig vekt, slik at snøret flyr langt nok ut.
Favorittfargen for å lokke på ørret er en skjesluk som er blank eller kobber med røde prikker.
Er det veldig grunt i vannet, bør man velge en så lett sluk som mulig slik at den holder seg nær overflaten.
Det er fort gjort å sette seg fast i bunnen, og man må regne med å miste noen sluker.
Lurt å ha med en pakke svivler (krokfeste for snøret som du igjen fester kroken i).
Skal du prøve deg på å fiske i sjøen, er det lurt å bruke en stang og snelle som er beregnet for tyngre sluker.
Er du helt nybegynner, er det bare å ta kontakt med en fiskebutikk – de hjelper deg gjerne.
Det å få fisk er både beroligende og kan gi et skikkelig kikk.
Utrolig kjekt når fisken først biter og man kan hale den i land og slenge den rett på panna.
En fisketur kan gi stor glede selv om man ikke får fisk – spenningen er alltid der.
Å vite hvor man har lov til å fiske, er ikke alltid lett.
Å fiske i sjøen er gratis, men dersom man vil prøve seg i ferskvann, er det lurt å undersøke om det kreves fiskekort i området.
I Perfish-appen kan du studere kart, finne veibeskrivelser, lese om ulike arter og sjekke om det finnes spesielle regler i området.
Ferdes du i områder hvor du ikke finner informasjon på nett eller via informasjonstavler, kan du spørre i den lokale matbutikken om hvem som eier området, og kontakte grunneier for å spørre om lov.
Det er bare å prøve seg litt fram – øvelse gjør mester.
Det krever litt trening å finne gode fiskeplasser, men det er nettopp det som gjør det så gøy.



Trodde ikke at jeg skulle starte med fluefiske, men litt etter litt oppdaget jeg fascinasjonen med dette og synes det var en spennende utfordring å prøve å mestre denne kunsten. Hadde ikke lyst å bruke for mye penger, så jeg startet med å kjøpe en brukt vadebukse og brukte først noen gamle Gore-Tex-sko.Handlet en liten og lett fluestang på Biltema, og den har fungert supert. Har ikke kommet der at jeg binner fluer enda, men har skaffet meg gode venner på Instagram som har mestret kunsten og deler de forlokkende fluene sine.
En får kjøpt ferdige fluer på sport- og fiskebutikker. Jeg må også øve mer på å oppdage byttedyr nedi vannet og studere fluene på vannflaten for å vite hvilken flueimitasjon som står på fiskens dagsmeny.
Den store drømmen er å dra i land en stor sjøørret eller en fin fjellørret på over kiloen.
For flere tips og mer inspirasjon er det hyggelig om du titter innom min Instagram-konto
eller søker opp min tidligere artikkel hos Perfish:
«3 gode fiskeretter du kan lage på tur med @pyttogpanne»
Litt om meg
Jeg heter Anna Lena Sjølyst og bor på Jæren.
Har alltid likt friluftsliv og det å være ute i naturen.
Gassbrenneren blir ofte med i sekken, og det blir kos på toppturer i fjellet, overnattingsturer og fisketurer.
Min mann brukte stormkjøkken som sjekketriks, og ungene, som nå er ungdommer, har vært med og slitt ut flere sett opp gjennom årene.
I pandemien ble det skikkelig sving på panna, og den ene retten etter den andre ble utviklet.
Disse har blitt til små oppskriftshefter.
Jeg har også arrangert flere gassbrennerkurs, der nybegynnere har fått lære å lage mat ute.
Felles fiske- og matkurs sammen med @fiskejenta_charlotte og invitert til sosialt treff sammen med @fiskefritid – som nå er @mkpodkast.
Har også vært stas å få oppdrag fra Turistforeningen, 4H, Speiderne og Bygdekvinnelaget.
Nå er jeg også så heldig å få bruke friluftsliv i min jobb som sykepleier i Psykisk helse.
Fantastisk å se hva naturen og det enkle liv kan gjøre med hodet og kroppen.

