Bjarne Granli Leder i AJFF Halden

Det ikke mange tenker over er at vi har storlaks på Østlandet! Bare litt over en time fra Oslo, finner vi AJFF Halden sin forening med en fiskerekord på hele 17,7 kg

Med et år hvor samfunnet har stoppet litt opp har fritidsfiske i Norge opplevd en voldsom oppgang. Vi har satt oss ned med Styreleder Bjarne Granli i Arbeidernes jeger og fiskerforening Halden.

Intervjuer: Fortell oss litt om deg selv
Bjarne: Jeg har vært leder i Arbeidernes Jeger- og Fiskeforening i Halden siden 2014 og har vært aktiv i foreningsarbeidet siden 1992. Jeg har også vært aktiv i elvutvalget i Enningdalselva (Berbyelva). Jeg er nå en gammel mann, men jeg kan jo skryte på meg at jeg fikk min første laks i 1964 og har siden da bare blitt ivrigere.

I: Fortell oss litt om deres fiskekortområde.
B: Vi er Østfolds nest største forening med rundt 500 betalende medlemmer og vi dekker søndre deler av Halden. Enningdalselva og Tista er populære lakseelver og vi har noen skogsvann som også har gode ørret- og abbor bestander.

I: Er det noe unikt med deres fiskeområde?
B: Det som skiller oss litt ut er jo at vi har to storlakselver som ligger ganske sentralt og ikke langt unna folk flest. Takket være eget klekkeri og laksetrapper har vi klart å vekke opp Tistaelva sin laks som har vært borte i 100 år på grunn av cellulosefabrikk i Halden, det er nå tatt laks på over 10 kg. Vi har også fine skogsvann som ligger rett ved et populært turområde. Siden vi også er så langt sør så har vi mye mindre snø og is som har sine fordeler ved å ha en tidlig sesongstart og mindre flom, men det kan bli for lite vann på somrene.

I: Hvor mye investerer dere tilbake i vannene?
B: Vi har jo brukt å kalke de små innsjøene våre, også er vi forsiktige med settefisk fordi vi ønsker naturlige stammer som hører til vårt område, men vi gjør da tiltak for at disse skal trives.

I: Hva er målet til foreningen?
B: Det er rett å slett jakt og fiske for alle.
For medlemmer mellom 12-17 år tilbyr vi gratis laksekort på alle de 3 plassene vi har. Vi trenger underskrift fra foreldre eller foresatte på at vi ikke har ansvaret for 12-åringer som løper i elva, men vi ønsker å gi dem en god mulighet til å oppleve fiske i ung alder og forhåpentligvis at de fortsetter da de vokser opp.

I: Hva er den beste fiskeskrøna du har hørt?
B: Dette er ikke skrøne, men ren fakta og det har blitt store skriverier i media om dette: Vi hadde forskere på besøk som skulle se på den ukjente laksesykdommen som kalles Red skin disease, da en 11 år gammel datter til en av foreningens medlemmer fikk en laks på 11,5 kilo på pappas stang.

En annen historie jeg kan ta er da jeg tok datidens rekord på Gjedde fanget på flue i 1989. Hele 6,21 kg var denne gjedda og jeg vil påstå at jeg var en av de som gjorde fluefiske på gjedde mer ettertraktet som følge av dette.

Om dere skal ha skrøner så har vi en egen skrønebu ved Berbyelva som heter Jugærbua, hvor du nok kan få servert masse gode skrøner.

Kjempelaks tatt av Victoria ved prøvefiske.

I: Hva kan fiskeren forvente ved vannene dere forvalter?
B: De fleste vannene har gode stier med flere plasser man kan telte. Det er på enkelte vann der man må parkere utenfor en bom på veien for å gå litt på bena for å komme frem.
Da korona situasjonen blir bedre så har vi også en Moelven brakke som vi skal ha tilgjengelige for fiskere å bruke til å overnatte i for en billig penge.

I: Hva anbefaler du å fiske med? Hvilken type agn funker best hos dere?
B: Jeg fisker med alt. Hovedsakelig Haspel i området her nede, litt vanskelig med vegetasjon for flue så du må kunne noen spesialkast på flua.
Enningdalselva er bra for å vade.

Lakseflua “Sundrow shadow” er min favoritt – den har jeg tatt utallige laks på. Jeg har fått alt mulig på den, blant annet den gjedda jeg fortalte om.

I: Hvordan er fiskekortsalget hos dere?
B: Vi selger bra, allerede den 2 juni har det blitt tatt 35 laks denne sesongen i Berbyelva. Elva er ikke spesielt stor, men den har veldig stor fisk. Vi åpner Tista først den 22. Juni og jeg forventer at den også skal selge bra. I tillegg går det noen kort på tjerna oppe i skogen da disse har bra mengde med ørret og abbor som er kjempefint for barnefamilier.

I: Arrangeres det vanligvis noe spesielt i løpet av året?
B: Vi arrangerer også en fiskedag sammen med Røde Kors som vi er veldig stolte av. Vi har gjort dette med barn som kom fra Latvia i flere år. Fiskeutstyret som blir brukt av ungene der får de også med seg hjem igjen til Latvia. Og det har vært rørende opplevelser, blant annet en gutt som sov med fiskestanga som han hadde fått av oss!
Vi er også av de som arrangerer fiskesommer da situasjonen tillater det.

Vanligvis arrangerer vi noe som heter Femsjø Mesterskapet i isfiske også, men dette har blitt avlyst flere vintere på grunn av is mangel og de to siste vintrene på grunn av pandemien.

I: Hvilke fiskearter er det dere i hovedsak har?
B: Gjedde, ørret, laks og små abbor. Det er så klart masse annet i elvene, men det er i hovedsak de viktigste artene å nevne. Og laksen er den flest fisker etter.

I: Hva er rekorden hos dere og hva er vanligste?
B: Vi har en rekordlaks på hele 17,7 kg i Berby elva og på over 11 kg i Tista. Ellers er det vanlig å få fisk mellom 5-12 kg. For å se hele registeret så loggføres alt dette i våre fangststatistikker på AJFF sin hjemmeside.

Andre foreninger